Blog

KAWOWE ORZEŹWIENIE – PRZEPISY NA MROŻONE KAWY

Sezon letni dopiero się zaczyna ale upały już teraz dają się we znaki, dlatego świetnym, orzeźwiającym napojem może być kawa mrożona. Na co dzień możecie spróbować rozmaitych kaw mrożonych w naszej kawiarni La Cafe, w Chełmie przy ul. Krzywej 40 ale jeżeli upał tak Wam doskwiera, że nie macie ochoty ruszyć się z domu, poniżej przedstawiamy nasze sprawdzone przepisy na niebanalne kawy.

Kawa mrożona to niezwykle prosty napój, który, przy odrobinie kreatywności zaskoczy Ciebie i Twoich znajomych. Można ją przygotować na wiele sposobów i z wykorzystaniem różnych dodatków – lodów, syropów, polew i innych smakowitych dodatków.

Oto nasze ulubione przepisy na mrożone kawy.

NAJLEPSZA KAWA MROŻONA – 3 przepisy sprawdzone przez baristów

 


 

1. Kawa klasyczna

 

SKŁADNIKI:

  •  10 kostek lodu
  •   pół szklanki mleka
  •   kawa (podwójne espresso z mieszanki kawowej La Cafe)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kostki lodu wsypać do szklanki o pojemności 400 ml – można je również pokruszyć żeby szybciej się rozpuszczały, zalać zimnym mlekiem i dodać podwójne espresso. Gotowe! Proste, prawda?

2. Cold Brew czyli kawa „parzona” na zimno

Cold Brew to kawa mrożona o niezwykle łagodnym smaku, świetnie oddająca aromat kawy i jej smak. Orzeźwiająca a do tego banalnie prosta w przygotowaniu.
Cała sztuka polega na zalaniu świeżo mielonej kawy wodą w temperaturze pokojowej i pozostawieniu jej na około 12 godzin do „zaparzenia”.

SKŁADNIKI NA 1000 ML KAWY:

  • 4 łyżki świeżo mielonej kawy La Cafe
  • woda mineralna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kawę zalać wodą o temperaturze pokojowej, przykryć folią aluminiową i oostawić do „zaparzenia” na 12 godzin. Gotowy napój przecedzić np. przez gazę, ściereczkę lub przy użyciu filtra papierowego. Gotową kawę podajemy z kostkami lodu. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka i syropu karmelowego.

3. LA CAFE FRAPPE – czyli kawa z lodami.

Frappe na co dzień podajemy w naszej kawiarni, w wielu smakach i z rozmaitymi dodatkami. To nasz letni hit. Fajnie byłoby go przygotować samemu w domu, prawda? To banalnie proste!

SKŁADNIKI:

  • 3 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kawy La Cafe
  • bita śmietana
  • polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Lody, mleko i kawę umieszczamy w sheakerze, energicznie mieszamy przez około minutę do połączenia się składników. Gotową kawę dekorujemy bitą śmietaną i polewą czekoladową. Smacznego!